Zhodnocení houbařského víkendu 2021
pondělí, 13. září 2021
O víkendu 10. – 12. 9. 2021 se uskutečnil již čtvrtý ročník „Houbařského víkendu“ na Javorníku na Šumavě.
V letošním roce byla účast v porovnání s lety minulými o něco nižší, což se ovšem v kontextu doby dalo očekávat, přesto organizátoři hodnotí akci jako úspěšnou a od návštěvníků máme pozitivní zpětnou vazbu.
Houby sice nerostly příliš ochotně, i tak se pro expozici podařilo nasbírat více než 200 druhů. Přibližně dvě třetiny vystavovaných hub reprezentovaly místní mykoflóru, další houby byly dovezeny z níže položených oblastí v okolí Českých Budějovic a z Třeboňska. Kromě druhů, které se vyskytují běžně a které řada houbařů alespoň od pohledu zná, jsme v rámci osvěty a rozšiřování obzorů prezentovali i několik druhů méně hojných. Z místních druhů patří mezi vzácnější houby například hřib horský, hřib borový, kržatka Kristinina, čirůvka buková, krásnopórka kozí noha, lošákovec oranžový nebo bělozub nafialovělý a z jiné části Šumavy dovezený stročkovec kyjovitý. V Červeném seznamu je zařazen i křemenáč smrkový, který se však v okolí Javorníka vyskytuje hojně. Z nížin Českobudějovicka byly k prezentaci spolu s jinými dovezeny i některé vzácnější druhy hub, například muchomůrka drsná, hřib medotrpký a hřib plavý, z Třeboňska několik lošákovitých hub a hřib příživný.
Organizátoři jsou si vědomi faktu, že nejvíce se lidé o houbách poučí přímo v terénu, proto byla na programu jako již tradičně i vycházka s mykologem, kteroužto roli na sebe vzal doktor Jan Wipler. Přesto, že jsme nedošli příliš daleko, nalezli jsme více než 40 druhů hub a ty účastníky, kteří houby rádi konzumují, jistě potěšil celkem hojný výskyt hub jedlých. Doktor Wipler účastníkům vycházky představil i několik jedlých druhů hub, které lze konzumovat prakticky bez obav ze záměny za houby jedovaté, například slizák mazlavý či pýchavku obecnou.
V průběhu výstavy probíhaly i soutěže, a to sice soutěž o Miss hřib, jejímž vítězem se stal Martin Hodina a poznávací soutěž pro děti, která formálního vítěze nemá (dávali jsme odměnu za účast), ale kdyby měla, byl by jím mladý člen české mykologické společnosti Vojta Holoubek.
Restaurace „Krásná vyhlídka“, jejíž majitelé poskytli zázemí, po celý víkend nabízela kulinářské speciality z hub.
Věříme, že se akce všem líbila a moc se těšíme na další ročník. Zároveň děkujeme všem, kteří s přípravou akce pomohli.
Za organizační tým,
Markéta Vlčková
Houbařský víkend na Javorníku 2021
středa, 15. září 2021
Autoři fotografií: Markéta Vlčková, Lubomír Opat, Martin Hodina.
Sháníte ubytování na Javorníku?
Tip na ubytování
Doporučujeme
Informační centrum
V centru je možno si zakoupit suvenýry týkající se nejenom Javorníku, ale také různé dárkové předměty, oblečení a mnoho dalších zajímavých...